Uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywieniowego z wychowawcą Agnieszką Frejlich zaprosili na warsztaty gastronomiczne gimnazjalistów z Samorządowego Zespołu Szkół nr 2 w Opatowie. Tematem przewodnim przyspieszonego kursu gotowania było ,,Wyrabiane na stolnicy”. Jak nietrudno się domyślić uczniowie z olbrzymim zaangażowaniem lepili pierogi, specjalność polskiej kuchni i jej znak rozpoznawczy na świecie. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tej potrawy. Podstawą jest dobre ciasto - zwarte, ale i nie za twarde i nierozpadające się w czasie gotowania.
Gimnazjaliści z zapałem sporządzali farsze pod czujnym okiem starszych i doświadczonych kolegów. Następnie szkolili się w niełatwej nauce ich formowania. Pierogi z kapustą i grzybami, fetą i szpinakiem oraz tradycyjne ruskie w mig znikały z talerzy rozbawionej i dumnej z siebie młodzieży. Warsztaty były także wzbogacone w naukę nakrywania do stołu, właściwego doboru naczyń stołowych i sztućców, składania serwetek. Miłym dla oka akcentem było tworzenie autorskich kompozycji kwiatowych.
Zajęcia warsztatowe zakończyły się sukcesem – sztuka wyrabiania na stolnicy została opanowana do perfekcji. Nikt nie odszedł z naszej szkoły głodny wrażeń, ponadto podsyciliśmy apetyt na nowe doznania kulinarne.